Top 5 excursii și plaje din Zanzibar

Cum plecarea în Zanzibar a apărut pe nepusă masă, în comparație cu modul în care îmi plănuiesc de obicei călătorille, tot aveam impresia că nu sunt foarte multe de făcut aici. Soluția a venit cu pachetul de excursii rezervat de la Zanzibarezul, gândit special pe datele noastre de călătorie, astfel încât să avem destul de multă activitate, dar și să ne relaxăm. Despre costul pachetului de excursii am mai scris aici. În cele 9 zile petrecute în Tanzania am alternat o zi de relaxare cu o zi în care am plecat într-o excursie opțională, ideal pentru a avea diversitate și a vedea locuri interesante, dar și pentru momente liniștite la malul oceanului sau la piscină. Am reușit să parcurgem acele locuri must see din Zanzibar fără să regretăm că am ratat ceva.

Câteva dintre excursiile opționale din Zanzibar înseamnă și descoperirea celor mai frumoase plaje, așa că am ales să scriu despre ele la pachet.

Mtende view

SA ÎȚI SPUN ACUM CE POȚI FACE ÎN ZANZIBAR?!

  1. Excursie la plajele din nord și snorkeling. Plecarea spre zona din nord se face din satul Muyuni unde am întâlnit o plajă de foarte mare întindere cu nisip de un alb ireal, atât de luminos că te dureau ochii și nici fotografiile nu se conturau.
Muyuni, punct de plecare spre Insula lui Bill Gates

De aici începe transferul cu barca în apropiere de Insula lui Bill Gates, unde se organizează sesiuni de snorkelling în reciful de culoarea safirului. Insula Mnemba este privată și nu se permite decât accesul turiștilor care au rezervat unul dintre bungalow-uri aflate aici care, ai ghicit, costă foarte mult! În reciful de lângă Mnemba te poți bucura de scufundări și bălăceală în zone cu apa până la brâu, o senzație incredibilă chiar în mijlocul oceanului!

În jurul insulei Mnemba
Insula lui Bill Gates

Transferul cu barca te poartă apoi către prima dintre cele 2 plaje extrem de căutate din nord, Nungwi și Kendwa. Se pare că turiștii preferă aceste zone datorită lipsei recifului, unde înotul este posibil indiferent de fenomenul flux și reflux.

Cu barca spre insule

La Nungwi am ajuns și cu scop de a servi prânzul, dar în stilul pole-pole, cam asta fost tot, nu a mai rămas timp și pentru altceva. Nu m-am simțit prea supărată, recunosc, și asta pentru că plaja Nungwi nu m-a impresionat deloc, am găsit ceva total diferit față de ce mă așteptam : o zonă extrem de aglomerată și agitată, cu vânzători ambulanți, tarabe cu suveniruri și mulți turiști.

La urmă am mers pe plaja Kendwa, de care am rămas la fel de surprinsă: foarte animată, multe sezlonguri, muzică electronică și petrecere la apus, un fel de plajă din Mamaia, cam asta a fost senzația mea.

Kendwa

Apusul a fost un moment de relaxare foarte plăcut, pe care l-am întâmpinat cu un pahar de vin roșu pe nisip.

Plaja Kendwa

!!! Dacă pleci spre plajele din Nord nu uita echipamentul de snorkelling, papucii de apă, crema cu protecție solară și o cămașă subțire care te va proteja de soare și de curenții din timpul transferului cu barca.

2. Safari Blue

Plecarea spre Safari Blue se face din Fumba cu o barca tradițională Dhow care se folosește în prezent și pentru pescuit. Safari Blue înseamnă bogăția adâncurilor din ocean, care vi se va aduce la bord chiar de unul dintre însoțitorii locali.

Steluța de mare

A fost o încântare să descopăr minunatele steluțe de mare de diferite forme și culori.

Traseul pe apă continuă cu o oprire în lagună, unde ne-am bucurat de o baie și fotografii frumoase printre formațiunile stâncoase care coboară spectaculos în apă.

Următorul stop se face pe o limbă de nisip unde se servesc gustări din fructe prospete și o sesiune de snorkelling pentru amatori.

Prânzul te așteaptă pe insula Kwale și este unul deosebit, un adevărat festin sea food pentru cei ca mine, care adoră fructele de mare. Ghidul te invită apoi să admiri bătrânul baobab de pe insulă, un spectacol al naturii, în fața căruia te simți atât de mic!

Bătrânul baobab

Restul timpului petrecut pe insula Kwale este dedicat relaxării și shoppingului. Acesta este locul perfect pentru a cumpăra suveniruri din Zanzibar la cele mai mici prețuri!!! Așa că păstreză-ți bugetul pentru suveniruri până când ajungi pe Kwale, de unde poți achiziționa la prețuri rezonabile lucruri pentru care ți se va cere de 2, 3 ori mai mult prin alte zone.

3. Stone Town si Prison Island

Deși am suportat cu greu căldura îndepărtându-ne de zona în care briza oceanului îsi făcea simțită prezența, Stone Town a fost clar cea mai bună opțiune pentru a simți aerul de Zanzibar.

Pe străzile din Stone Town

Mi-a plăcut la nebunie să mă pierd pe străduțele înguste, printre clădirile cenușii care păreau abia salvate dintr-un incendiu, să admir arta locală, meșteșugăritul, piețele pline de culoare, să le zâmbesc copiilor care nu conteneau să apară în fotografiile noastre sau să fiu spectator la prepararea sucului din trestie de zahăr, cu ghimbir și suc de lime.

Stone Town mi-a oferit acel vibe local și autenticitatea pe care le caut de fiecare dată în călătoriile mele.

Am parcurs alături de Almas, ghidul nostru, un tur cultural extrem de intens, în care am învățat despre istoria insulei și a orașului, despre istoria shawili și influențele indiene, arabe și africane și mai ales despre epoca întunecată a comerțului cu sclavi, o parte extrem de emoționantă.

Almas
Catedrala anglicană din Zanzibar

În Stone Town se vizitează din exterior casa lui Freddie Mercury unde vei asculta povestea familiei artistului care s-a născut chiar în Zanzibar.

Acasă la Freddie Mercury

După masa de prânz urmează transferul cu barca spre Prison Island, care a fost proiectată pentru a servi ca închisoare de sclavi și care a folosit de fapt ca loc de carantinare la izbucnirea epidemiei de holeră.

În prezent, Prison Island găzduiește giganticele broaște țestoase aduse din insulele Seychelles și oferă servicii de cazare pentru turiști.

Nu mi s-a părut chiar un loc inspirat pentru a alege o cazare în Zanzibar. O vizită cred că este suficientă pentru a admira peisajul și oceanul de sus.

Ocean view Prison Island

Am avut timp chiar și pentru o baie la baza insulei, așa că nu uita să pui costumul când pornești spre Stone Town și Prison Island!

Finalul de tur ne-a adus din nou cu picioarele pe uscat, în piața de noapte din Zanzibar, unde am gustat pe săturate din bunătățile locale din zona cu Street Food pe acorduri muzicale oferite de un concert live în aer liber.

Piața de noapte din Zanzibar

4. Spice Tour cu Sandu Negru

Pe lângă lecția interesantă despre insula mirodeniilor, aici am degustat fructele locale direct de la sursă, am fost martorii unui spectacol de alpinism cocotier și am testat diverse produse cosmetice naturale.

Spice Tour a fost, însă și o mare porție de râs. Ghidul nostru, care se prezintă turiștilor români drept Sandu Negru, a făcut deliciul experienței noastre. Devenise deja celebru printre românii aflați în Zanzibar, așa că este musai să ceri legătura cu Sandu Negru dacă mergi la Spice Tour!

Sandu Negru

5. Jozani Forest și vizită la The Rock și Michamvi

The Rock

Din această excursie noi am eliminat The Rock și implicit Plaja Pingwe pentru că am locuit acolo primele 3 zile din vacanța noastră în Zanzibar. Pe plaja Pingwe am văzut un răsărit de poveste, ne-am bucurat de liniște și intimitate chiar lângă celebrul restaurant din apă The Rock.

Mai există și alte restaurante întinse chiar pe malul mării, iar accesul se face direct pe plajă. Seara a fost o mică aventură să ajungem de la restaurantul preferat până la bungalow-urile noastre, din cauza brizei puternice și a lipsei electricității. Dacă îți mai amintești că te sfătuiam aici să iei o lanternă cu tine în Zanzibar, iată, acesta este motivul!

Restaurantul The Rock se vizitează din exterior. Prilej de fotografii instagramabile, rămâne ca un tablou în imaginea ta în timp ce vei servi prânzul vis-a-vis, la Upendo, chiar pe plajă. Pentru a servi cina la The Rock se fac rezervări separate.

Spre Jozani Forest se pornește în prima parte a excursiei. Jozani Chwaka Bay National Park se întinde pe o suprafață de 50 km care adăpostesc speciile de maimuțe Red Colobus și Blue Sykes pe o parte, iar pe cealaltă parte pădurea de mangrove, arborii ce cresc din apă. Jozani Tour reprezintă o încăntare din punct de vedere al vegetației care iși schimbă înfățișarea pe măsură ce înaintezi, lăsând la iveală mai multe specii de copaci, de la arbuști pitici, la eucalipți înalți.

După vizita la Jozani Forest am plecat spre plaja Mtende, cu care am inlocuit The Rock. Mtende a fost cea mai frumoasă descoperire, o încântare, cea mai frumoasă plajă dintre cele vizitate în Zanzibar.

Și când mă gândesc că o puteam rata! Accesul pe plaja Mtende se face prin coborârea unor trepte, de pe coasta unde găsești și singurul restaurant cu o vedere magnifică asupra oceanului. Stâncile care se adâncesc în apa turcoaz îi dau un aer aparte față de celelalte plaje din Zanzibar.

!!!!Vizitează Mtende în prima parte a zilei, când apa este mai retrasă. În timpul fluxului plaja se ingustează foarte mult, devenind neîncăpătoare pentru vizitele turiștilor

Am lăsat Michamvi pentru final, așa cum ne-a fost recomandat și am ales să admirăm cel mai frumos apus din Zanzibar la Kae Funk Beach.

Am găsit aici o plajă încântatoare, care ne-a oferit un spectacol minunat la ceas de seară. Apusul de la La Kae Funk înseamnă și petrecere cu muzică electronică și foc de tabără. Drăguț pentru amatori, mare distracție, dar nu și pentru noi, care am preferat liniștea și peisajul sălbatic oferit de beach barul pe care l-am găsit câțiva metri mai departe.

Kae Funk Beach

!!!Nu rata nici plajele din Paje și Jambiani

Paje
Jambiani

Dacă te gândești să pleci în Zanzibar, nu uita să citești și buget de călătorie Zanzibar sau despre Zanzibar.

Spor la călătorit!

Share