TOP 10 ATRACȚII DACĂ MERGI LA LISABONA

  • RUA AUGUSTA ȘI PRACA DO COMERCIO
  • ALFAMA, BAIRO ALTO SI ALMADA
  • 1 ZI ÎN BELEM
  • SINTRA
  • CRISTO REI
  • ESTADIO DA LUZ
  • ELEVATOR SANTA JUSTA
  • PONTE 25 DE ABRIL
  • TIME OUT MARKET
  • TRAM 28
Porta do Sol View

Știu că îti plac City Break-urile, așa că îți voi povesti despre experiența mea de-abia încheiată în Lisabona, un oraș cu oameni calmi și atmosferă super relaxată, peisaje minunate și arhitectură cu aer boem. Spre Lisabona am plecat de la pont bilet de avion, așa cum obișnuim , mai ales când vine vorba de City Break-uri. Oferta de 40 euro/bilet dus-întors de la Wizzair mi-a făcut cu ochiul din culise și a fost super preț pentru zborul spre Portugalia.

Rossio

TOP ATRACȚII

Sunt multe de văzut în Lisabona și împrejurimi. Am umblat de dimineață până seara și nu am reușit să cuprindem tot ce ne-am propus. Îți trebuie ceva organizare pe zile. Altfel vei fi confuz și copleșit. În Lisabona nu este doar de vizitat, este despre a simți locurile pe unde treci, despre străduțele înguste pe care le poți străbate nestingherit, despre priveliști minunate, despre localnicii politicoși și calmi, despre muzica Fado și aromă de Pasteis de Nata. Uite o selecție pentru 4 zile din experiența noastră :

1.Rua Augusta și Praca do Comercio

Rua Augusta este strada plină de viață din cartierul Baixa pe care nu ai cum să o ratezi dacă ajungi în Lisabona. Locația este centrală, punct de maxim interes pentru turiști. Desfășurându-se pe o fâșie pietonală spre Arcul de Triumf și Piața Comerțului, Rua Augusta te întâmpină cu o mulțime de terase și cafenele, magazine artizanale și suveniruri. Tot de aici urci și cu liftul Santa Justa. Dacă alegi să te cazezi la un hotel din apropiere, Rua Augusta poate fi prilej de relaxare pe ritmurile muzicii FADO în fiecare seară petrecută în Lisabona. Îți recomand Inn Rossio de 2 stele, un hotel cu un bun raport calitate-preț, care îți oferă o poziție centrală ideală și un punct de plecare excelent către locuri de maxim interes.

Rua Augusta

Praca do Comercio, una dintre cele mai mari piețe de pe continentul european este cea care incheie cartierul Baixa, cu o faleză încântătoare la malul râului Tagus. Ne-am relaxat aici, sub soarele blând, de câte ori am avut ocazia în drumurile noastre către locațiile de pe listă. Praca do Comercio este considerată centrul Lisabonei și este locul unde se regăsesc importante instituții, precum Marina Portugheză, Curtea Suprema de Justiție sau cea mai veche cafenea din Portugalia, Martinho da Arcada, preferata scriitorului Fernando Pessoa.

2.Cartierele Alfama, Bairo Alto și Almada

Cartierele terasate din Lisabona sunt spectaculoase. Le poți admira de la baza lor, din alte puncte înalte sau le poți explora pe îndelete, la pas, cu Autobuzul 28 sau Tuk-Tuk. De aici te poți opri în minunatele miradouro, locurile de unde vei admira panoramic orașul și unde vei face fotografii minunate. Unul dintre acestea este Porta do Sol din Cartierul Alfama.

Tuk Tuk Lisabona
  1. Cartierul Alfama te intâmpină la Porta do Sol cu o priveliște senzațională asupra râului Tagus și a arhitecturii portugheze. Astfel, fie că ești într-o plimbare pe ruta celebrului Autobuz 28 sau urci dealul spre Castelul Sao Jorge sau poate ești în căutare de apusuri minunate, nu uita să treci pe aici ca să surprinzi una dintre cele mai frumoase vederi ale Lisabonei.
  2. Cartierul Bairo Alto este cel mai vibrant loc cu viață de noapte din Lisabona. Seara, localnicii și turiștii se strâng în cafenelele cu muzică Fado sau la terasele unde servesc deliciile culinare portugheze, bine meritate după ce urci dealul pe străduțele înguste. În Bairo Alto ai Miradouro Sao Pedro de Alcantara, punctul terasat de unde poți admira Castelul Sao Jorge ce răsare printre acoperișurile roșiatice din Lisabona.
  3. Cartierul Almada se află înafara Lisabonei, în partea sudică a râului Tagus. Conexiunea dintre Almada și Lisabona se face prin intermediul Podului 25 de Abril sau cu ferryboat-ul spre Cachillas, traversând râul Tagus. Din cartierul Almada vei avea cea mai spectaculoasă panoramă asupra Lisabonei de la Statuia Cristo Rei, așa că nu îl vei rata dacă alegi să vizitezi acest punct. De aici mai poți admira altă priveliște de vis la cafeneaua de la Boca de Vento Elevator, de unde poți coborî la baza apei, în Jardim do Rio.
Almada Cristo Rei View
Alfama Porta do Sol View

3. 1 zi în Belem: Muzeul Trăsurilor, Mănăstirea Jeronimos, Turnul Belem, Monumentul Dos Descobrimentos, Pastel de Nata.

Spre Belem am plecat cu trenul din gara Rossio, aflată la 2 pași de hotelul nostru, într-o scurtă călătorie care a durat aproximativ 20 de minute. Pentru vizita la Belem este necesar să aloci suficient timp, mai exact o zi intreagă. Sunt destule puncte de atins și ar fi păcat să nu le explorezi din plin.

Prima noastră oprire a fost la Museo dos Coches, fix la ieșirea din gara Belem. Sunt 2 muzee, de fapt, la o aruncătură de băț unul de celălalt : unul se numește Muzeul Trăsurilor și este mai micuț, iar celălalt, Muzeul Mașinilor, găzduiește o colecție impresionantă de trăsuri din secolele XVII, XVIII și XIX.

Muzeul Trăsurilor

La pas prin Belem, ți se deschide în cale Mănăstirea Jeronimos, impunătoare prin arhitectura sa. Jeronimos face parte din Patrimoniul UNESCO și este construită în stil manuelin de Diogo Boitaca, în cinstea celebrului explorator Vasco da Gama, care își are aici locul de veci, alături de poeții Louis de Camoes și Fernando Pessoa. Construcția este cu adevărat impresionantă și merită totală atenție și interes.

Jeronimos
Curtea interioară Jeronimos

Construit ca fortăreață pe malul râului Tagus, Turnul Belem face parte, alături de Mănăstirea Jeronimos, din Patrimoniul UNESCO și este construit în același stil gotic. Deși l-am admirat pe dinafară, fiind închis pentru restaurare, a fost destul pentru a nu îi trece cu vederea eleganța impunătoare sub razele soarelui. Construcție emblematică în istoria Portugaliei, Torre de Belem poate deveni extrem de aglomerat pe parcursul zilei, așa că dacă vă doriți să îl admirați în tihnă sau să surprindeți fotografii uimitoare, alegeți Răsăritul sau Apusul pentru a-l vizita.

Turnul Belem

Momentele petrecute pe faleză lângă monumentul Dos Descobrimentos au fost preferatele mele din turul nostru în Belem. Pășind sub razele solare care străluceau deasupra râului, am simțit magia când am ajuns acolo și nu m-am putut desprinde prea ușor de ea. Am petrecut câteva zeci de minute la malul râului pe ritmuri live de muzică slow country, lăsându-mă cuprinsă de profunzimea locului. Monument impunător prin structura și înălțimea sa, Dos Descobrimentos a fost inaugurat în 1960 în onoarea Prințului Henry Navigatorul și a altor exploratori sau aventurieri faimoși ai Portugaliei. Așa că, dacă vrei să iei parte la view-ul istoric asupra Lisabonei, poți urca on top pentru 6 euro și vei avea parte de o priveliște admirabilă.

Nu poți pleca din Belem fără a gusta Pastel de Nata de la celebra patiserie care se află la câțiva pași de Mănăstirea Jeronimos. Se spune că sunt cele mai bune, acolo aflându-se rețeta originală de Pasteis de Nata, încă din anul 1837, provenită de la călugării catolici ai Bisericii Santa Maria din Belem. Evident, se stă la coadă mai tot timpul pentru aceste delicioase prăjiturele din foietaj, dar cu siguranță nu vei putea rezista aromei speciale de vanilie!

Pastel de Nata în Sintra

De la Cais du Sodre , punctul principal de plecare spre Belem, poți călători liniștit către această destinație cu trenul, autobuzul sau chiar ferry pentru mai puțin de 3 euro sau cu Lisboa Card.

4. Sintra: Palau de Pena, Palau Nacional Sintra, Cabo da Roca, Boca do Inferno, Cascais

O nouă zi, o nouă aventură și poate cea mai memorabilă din Portugalia a fost călătoria la Sintra, pe care am extins-o în mod întâmplător cu o cină copioasă într-un mic restaurant local din EM QUELUZ. Pentru că, în mod evident, fiecare călătorie a noastră se lasă cu a cunoaște the man in town, în cazul de față șoferul nostru Hugo și cu o ieșire de pomină autentică, am fost conduși de acesta într-un loc în care ni s-a promis că vom mânca delicios. Ne place să ne abatem uneori de la prgram, să ne surprindem și să ne aventurăm, așa că seara noastră s-a transformat într-o reușită memorabilă datorită lui Hugo Martins, căruia îi mulțumim!

Dar ziua a început de dimineață pe la 8.00, când am pornit cu trenul 40 de minute spre Sintra, o locație deluroasă cu ceva grade în minus față de Lisabona și câteva puncte turistice de neratat.

Ajunși în gara din Sintra, ne-am dat seama că nu avem prea multe opțiuni pentru a urca dealurile spre Palau de Pena , așa că am ales varianta puțin mai scumpă de Private Tour cu Sintra Cuban Tours, al cărui reprezentat, Yuni, a muncit ceva pentru a ne convinge că merită să plătim cei 25 de euro/ persoană. Și uite așa am pornit pe ritmuri de bachata, dans și recital la activ spre Palau de Pena, un edificiu superb care ne-a încântat privirile.

Palau de Pena

Palau de Pena, considerat una dintre cele șapte minuni ale Portugaliei, se situează chiar pe vârful dealurilor care coboară spre ocean. Pornind de la intrarea principală, drumul în urcare prin pădure dezvăluie palatul intens colorat, demn de povești cu prinți și prințese, din arhitectura căruia s-a lăsat inspirat și Walt Disney. Fiecare loc din exterior te invită să explorezi și să fotografiezi, lăsând la iveală priveliști minunate.

De îndată ce pătrunzi în interior, camerele te poartă prin poveștile de demult, cu elemente absolut încântătoare din stilurile neo-gotice, neo-manueline, neo-islamice și neo-renascentiste rezultate din dorințele Regelui Ferdinand și a Reginei Maria a II-a.

By the Lakes

!!! Dacă timpul nu te presează, poți vizita și CASTELUL MAURILOR, construcție cu ziduri impunătoare, în stilul cu același nume, care iese în evidență de la mare depărtare.

Am poposit apoi în Sintra pentru a vizita Palatul National, pe care am ales să îl admirăm din exterior pentru că, recunoaștem, eram mult mai tentați să ne petrecem timpul la una dintre terasele minunate, savurând o bere rece și Pasteis de Nata. Așa că, fie că dorești să vezi Palau Nacional de Sintra sau nu, alocă ceva timp să te pierzi prin fosta reședință de vară a regilor Portugaliei, un oraș de munte liniștitor, cu farmec aparte.

La plecare din centrul Sintrei am oprit rapid să facem o fotografie la QUINTA DE REGALEIRA pe care, cu siguranță nu ar fi trebuit să o ratăm și care merită vizitată, mai ales pentru a vedea Fântâna Inițierii, unică în lume pentru arhitectura și simbolistica ei.

Și fuga spre locul mult dorit, Cabo da Roca, cel mai vestic punct al Europei Continetale, la malul oceanului, pe care l-am descoperit de la înălțime. Am simțit Cabo da Roca până în adâncul sufletului ca pe un moment zero al întregii vizite în Portugalia. Lăsând la o parte vântul care bătea cu putere, razele soarelui m-au îndemnat să mă opresc, astfel că am admirat de pe margine minute în șir valurile care se izbeau de stânci și am ascultat cu plăcere sunetul lor.

Cabo da Roca

Câteva picături de ploaie ne-au grăbit apoi spre mașinile care ne-au îndreptat spre Boca do Inferno, un alt loc minunat preferat de turiștii care vizitează Lisabona, unde se poate face plajă și baie în ocean dacă nimerești sezonul cald, sau se poate admira grota și un apus pe cinste de pe faleză. Se spune că iarna, când Atlanticul este agitat, valurile se înalță și se izbesc cu atâta putere de formațiunile stâncoase inedite, incât se creează un spectacol demn de film.

Boca do Inferno se află la 20 de minute de mers pe jos de centrul din Cascais, care a însemnat final de drum pentru noi, de unde ar fi trebuit să luăm trenul înapoi spre Lisabona. Cascais poartă un farmec aparte, de orășel vechi și liniștit, și aer portughez autentic. Am aflat că se pot servi aici cele mai bune fructe de mare și înghețată delicioasă.

!!! Alege o zi cu soare pentru a vizita Sintra. Fiind o zonă deluroasă, ceața de multe ori prezentă te va împiedica să admiri frumusețile locale și vei pierde din farmecul priveliștilor.

!!! Pornește spre Sintra la prima oră a dimineții pentru a evita aglomerația și pentru a avea suficient timp să te bucuri de fiecare locșor minunat pe care îl vei descoperi

5. Cristo Rei

Spre Cristo Rei am pornit cu feribotul de la Cais do Sodre spre Cachillas. Este cea mai la îndemână variantă pentru care plătești aproape 3 euro. Nu am luat cursa dus-întors, pentru că ne-am dorit să traversăm și Podul 25 de Abril cu trenul, aceasta fiind o altă variantă de a ajunge în Almada sau Cristo Rei. Cursa durează câteva minute și este un mod plăcut de a traversa râul Tagus. Din Cachillas, autobuzul 101 TST te duce direct către monumentul Cristo Rei pentru alți 3 euro.

Grădina de la Cristo Rei

Urcarea spre terasa monumentului de unde poți admira Podul 25 de Abril ce traverseaza râul Tagus se face cu liftul. Mai ai de urcat câteva scări și vei descoperi la 80 de m altitudine o panoramă uimitoare asupra Lisabonei.

View de la Cristo Rei

Statuia Cristo Rei datează din anul 1959 și a fost inspirată de la celebra Christ the Redeemer din Brazilia, fiind considerată una dintre cele mai mari atracții ale Lisabonei. Datorită poziției și a dimensiunii impresionante, monumentul poate fi zărit din aproape toate punctele din Lisabona și chiar de la aterizare.

6. Podul 25 do Abril

Există mai multe variante de a admira Podul 25 do Abril, din mai multe puncte, de la distanță sau traversându-l cu trenul, autobuzul sau mașina. Personal, deși am vrut neapărat să îl traversăm, cred că este mai impresionant să îl vezi de la distanță, de pe râul Tagus sau admirându-ul de la Cristo Rei. Si asta pentru că nu există un punct de oprire pe pod din care să poți fotografia iar cursa este destul de rapidă.

Podul 25 do Abril leagă Lisabona de Almada, facilitând astfel traficul zilnic al locuitorilor.

Impresionant și impunător, te duce cu gândul la celebrul Golden Gate din San Francisco pe care tare mi-aș dori să îl descopăr cândva.

Podul 25 do Abril

7. Estadio da Luz

Nu sunt eu vreo cunoscătoare sau vreo mare iubitoare de fotbal, dar tare mult îmi place să descopăr marile stadioane atunci cînd călătoresc, așa că nu puteam să nu facem o vizită la Estadio da Luz, unde am avut surpriza plăcută de a asista la antrenamentul mascotei echipei Benfica, Vulturul.

Gloria

Cu o capacitate de peste 60 000 de persoane, stadionul este impresionant atât prin coloristică, dar și prin modul în care a fost proiectat de arhitectul Damon Lavelle, punând accent pe lumină și transparență. Distribuția scaunelor este la fel de interesantă, oferind suporterilor senzația ca se află mai aproape de teren.

Turul pe Estadio da Luz a fost unul cât se poate de impresionant și complex, în care parcă am simțit o parte din emoția și adrenalina jucătorilor și a suporterilor.

!!! Spre stadion poți opta lejer pentru drumul cu metroul, a cărui stație se află la câșiva pași de Estadio da Luz.

!!! Cu Lisboa Card ai reducere 15 % la vizitarea stadionului și a muzeului

Estadio da Luz

8. Elevator Santa Justa

Liftul Santa Justa a fost în calea noastră în fiecare zi cât am stat în Lisabona și totuși am ales să urcăm în ultimul moment, chiar înainte de plecarea spre aeroport.

Ascensorul conectează pe verticală străzile Rua de Santa Justa și Rua do Carmo, cu Piața Largo do Carmo, oferind conexiunea dintre cele două cartiere, Baixa și Alfama.

La înălțime, descoperi o priveliște de 360 de grade asupra Lisabonei și poți servi celebrele Pastel de Bacalhau pe terasa Casa Portuguesa.

!!! Ai urcarea cu liftul inclusă dacă deții Lisboa Card și poți, chiar să alegi urcarea pe scările laterale, care este complet gratuită și sănătoasă.

9. Time out Market

Time Out Market mi s-a părut interesantă și de punctat. Am asemănat-o cu Plaza San Miguel din Madrid sau La Boqueria din Barcelona, unde oamenii, în același stil relaxat merg să savureze din delicatesele locale. Este un loc cu prețuri destul de mari, dar care merită încercat pentru a simți vibe-ul de seară din Lisabona.

10. Tram 28

Primul pe lista mea, Tramvaiul 28 s-a lăsat așteptat și a fost aproape ultimul. Tare mult îmi mai doream celebra poza cu Tram 28 din Lisabona, chiar dacă nu aveam nici pălărie, nici vreo rochiță vaporoasă cu mine. Am reușit și o poză spre disperarea șoferului grăbit, singurul om nervos și agitat pe care l-am întâlnit în Lisabona.

Celebrul tramvai din lemn, se plimbă prin toate cartierele din Lisabona și te poate conduce spre cele mai importante puncte de atracție de aici. Vechi de aproximativ 80 de ani, te poartă în trecut pe străzile înguste alături de localnici, urcând și coborând, cu zgomotul său specific de frâne, podeaua scârțâind sau clopoțelul cu care șoferul avertizează pietonii neatenți.

!!! Biletul de urcare se poate cumpăra chiar de la șofer și costa 2.,90 euro, dar dacă vreți să beneficiați de curse multiple pe traseul Tramvaiului iconic 28, folosiți Lisboa Card, cu care aveți acces nelimitat.

Te aștept în curând pe blog cu alte informații despre Organizarea în Lisabona și Buget de călătorie!

Spor la călătorii!

Share