Ce trebuie să știi dacă pleci în Zanzibar!

Zanzibar este un arhipelag de lângă coasta de est africană ce se intinde pe o suprafață de 2461 km, fiind alcătuit din insula principală cu același nume și insula Pemba. Dacă ți-ai imaginat cele mai frumoase nuanțe de turcoaz, cel mai fin nisip sau un apus de neuitat pe plajă, merită să te gândești la Zanzibar!

The Rock

Dincolo de emoțiile senzoriale incredibil de ofertante ale Zanzibarului, iată câteva lucruri pe care ar trebui să le știi înainte să ajungi aici :

  1. ZANZIBAR NU ESTE O DESTINAȚIE PERICULOASĂ!

Dacă îți faci griji pentru siguranța ta, află că Zanzibar este o țară fără conflicte majore. În ciuda traiului precar, localnicii sunt mereu zâmbitori și prietenoși, ușor agasanți atunci când doresc să îți vândă câte ceva. Poți refuza politicos atunci când nu ești interesat și vei fi lăsat în pace.

La povești cu masaii

!!!Se recomandă, totuși să nu circuli noaptea pe jos și sincer nici nu stiu dacă ai îndrăzni, ținînd cont de faptul că nu prea există străduțe luminate iar drumurile neasfaltate îți dau senzația că ești undeva la țară, prin satele uitate de vremuri de la noi.

!!! Evită să porți bijuterii valoroase care atrag atenția. Nici nu ai de ce să le iei cu tine, pleci în Africa, nu în Dubai! Ar fi o discrepanță totală între traiul precar, stilul simplu de aici și ceea ce ai putea tu să afișezi.

2. NU ÎȚI TREBUIE VACCIN DACĂ PLECI ÎN ZANZIBAR!

Mi-am pus multe întrebări despre vaccinuri înainte să plec în Zanzibar și m-am documentat pe tema aceasta. Zanzibarul este safe din punct de vedere al malariei sau febrei galbene, deci vaccinurile nu sunt obligatorii, fiind recomandate doar în cazul în care ajungi pe continent( cum ar fi safari în Tanzania). Ce măsuri de precauție ne-am luat noi și ce îți recomand pentru a preveni eventuale neplaceri :

  • ne-am spălat foarte des pe mâini și ne-am dezinfectat.
  • am băut doar apă îmbuteliată și dacă reziști, ar fi bine să nu folosești nici gheață în băuturile tale.
  • am folosit spray de țânțari împotriva înțepăturilor. Portă-l permanent în rucsac, mai ales dacă ajungi în zone cu multă vegetație, gen Spice Tour sau Jozani Forest(aici țânțarii sunt agresivi și ziua, nu doar seara, ca la noi).
  • poți evita Street Food și condimentele locale cu care nu ești obișnuit dacă ești temător sau sensibil din punct de vedere digestiv și asigura-te că ai la tine destule medicamente pentru stomac. Noi am încercat Street Food pentru că asta ne place în primul rând atunci cînd călătorim și am fost ok.
Street Food Stone Town

3. AEROPORTUL DIN ZANZIBAR ȘI VIZĂ

Turiștii români nu au nevoie de viză pentru a intra în Zanzibar, cu mențiunea ca pașaportul să fie valabil încă 6 luni de la data aterizării.

Când ajungi pe aeroport vei completa o declarație cu datele tale, perioada șederii, locația unde ești cazat și scopul vizitei în Zanzibar.

Pregătește-te să fii șocat de haosul pe care îl vei întâlni aici. Te vei simți ca într-o gară veche mai de degrabă, atât din punct de vedere al aspectului, cât și din punct de vedere al organizării, care aproape că nu există. În Zanzibar se practică șpaga pentru a nu mai sta la coada interminabilă de turiști care ajung aici, așa cum am mai întâlnit și prin Thailanda, de exemplu. Ți se va propune cu siguranță FAST PASS contra unei sume pe care o poți negocia. Depinde cum stai cu rabdarea la aterizare!

4. POLE POLE!

Îți recomand Zanzibar dacă vrei să uiți în care zi a săptămânii ești sau cât este ceasul. Ți-ar prinde bine să ieși din starea de alertă permanentă pe care sigur o simți în viața de zi cu zi, să încetezi pentru o scurtă perioadă să te mai grăbești. Deși ți se va părea enervant la început, oamenii din Zanzibar se mișcă slow motion, adică POLE POLE cum spun ei. Așa că nu te aștepta să primești prea repede ce ai comandat sau să se acționeze așa cum ești obișnuit. Încearcă să te îndrepți spre restaurant când doar intuiești că ți se va face foame. Porția de mâncare va veni după 1, 2 h de la momentul în care ai comandat. Și să nu îți imaginezi că restaurantul este plin ochi de turiști și aceasta este cauza, este pur și simplu vorba de ritmul lor. Pretutindeni vei fi îndemnat cu expresia POLE POLE și ușor ușor te vei obișnui sau poate chiar îți va plăcea.

Pe străzile zanzibareze

5. ANOTIMP PLOIOS

Există două anotimpuri ploioase în Zanzibar. Cel scurt, în luna noiembrie, în care se manifestă ploi ușoare care nu deranjeză, ci doar răcoresc și cel lung, în aprilie și mai, atunci când plouă semnificativ și este de evitat să călătorești spre Zanzibar. Restul lunilor din an este liber la vacanță, așa că poți călători spre Zanzibar în perioada de vară de la noi, când temperaturile sunt chiar mai blânde, aproximativ 26 grade și prețurile mai mici fiind low season, deși știu că senzația supremă este să pleci iarna, pentru a da puloverul gros pe maioul cu HAKUNA MATATA.

Plaja Mtende

6. DIFERENȚA DE FUS ORAR

Surprizător, diferența de fus orar dintre România și Zanzibar este de 1 h, mai exact Zanzibar este cu o oră înaintea României și asta pentru că cele două țări se află pe același meridian, lucru îmbucurător pentru că nu mai lupți cu fenomenul Jet Lag și recuperarea oboselii care intervine în urma zborului lung este mult mai ușoară.

Plaja Pingwe

7. FENOMENUL FLUX – REFLUX

Am citit despre nemulțumirile turștilor călători în Zanzibar în legătură cu fenomenul flux-reflux și imposibilitatea de a înota pe săturate în Oceanul Indian și a se bucura de statul la plajă. Eu l-am simțit ca pe un fenomen fascinant și deloc deranjant, având destule ocazii de bălăceală în minunata apă turcoaz. Statul la plajă în Africa nu cred că poate fi comparat cu cel din alte țări, datorită soarelui extrem de puternic. Mai mult, dacă alegi să pleci în excursii, ceea ce este și recomandat dacă tot ai ajuns până aici, organzatorii programează totul în funcție de flux și reflux, așa că sigur vei avea ocazia să te bucuri de nisip și apă pe minunatele plaje pe care le vei vizita.

Plaja Pingwe la reflux

În Zanzibar, fenomenul flux- reflux este de mare amploare, astfel că apa se poate retrage pe distanță de cîțiva kilometri, lăsînd la iveală nisibul alb cu toate bogățiile din ocean. În zilele cu reflux, localnicele merg la cules de alge, fructe de mare, scoici sau chiar pești.

Reflux

!!! Dacă te aventurezi pe plajă în timpul refluxului este recomandat să porți papuci de apă pentru a evita să calci pe arici de mare și să te rănești destul de grav

8. APUSUL ÎN ZANZIBAR

În Zanzibar ziua ține de la 6.30 dimineața la 6.30 seara, iar soarele începe să apună în jur de 6.20 p.m. Apusul din Zanzibar este unul dintre cele mai spectaculoase pe care le-am văzut, un tablou de lumină și nuanțe de foc care te lasă cu gura căscată.

!!!Pentru a surprinde un apus zanzibarez de neuitat iți recomand o vizită la Kae Funk Beach din Michamvi

Apus la Kae Funk Beach

9. LOCUITORII SUNT ÎN MARE PARTE MUSULMANI

Majoritatea zanzibarezilor este de religie musulmană. Poți observa asta în primul rând prin portul femeilor care circulă cu capul acoperit sau al copilelor care sunt și ele acoperite de la vârste fragede.

Uniformele școlare respectă și ele portul musulman, astfel că în drumurile noastre am întâlnit deseori zeci de siluete identice trecând în șir către școală.

Transport copii spre școală

Cum influențează asta turistul de rând?

  • se recomandă purtarea unor ținute decente , fără părți ale corpului foarte dezgolite, în zonele unde religia se respectă cu strictețe, cum ar fi Stone Town.
  • unele restaurante sau baruri pot fi închise în timpul Ramadamului, așa că mai bine vă interesați când este perioada și evitati.
  • există anumite zone în care nu se găsesc și nu se vând băuturi alcoolice, dar ele sunt oarecum izolate.

10. CAZĂRILE DIN ZANZIBAR

Când vine vorba de cazare în Zanzibar este mai bine să constientizezi că numărul de stele din unele locații nu se compară cu numărul de stele din alte țări. Unitățile de cazare din Zanzibar au stilul și farmecul lor, incomparabil. Mai bine guști decât să compari. Nu este cazul. Experiența călătoriilor vine la pachet cu autenticitatea locurilor prin care calci. Vei întâlni, probabil cîte o sopârliță care se plimbă agale pe pereții camerei tale, vreo pană de curent sau lipsa geamurilor în unele locații, așa cum am avut noi la Shanuo Beach Bungalows din Pingwe.

Șopârlița din camera noastră

Cu toate acestea, ne-am bucurat din plin de farmecul locului, curățenia a fost la ea acasă și personalul extrem de serviabil.

Cazare La Shanuo Beach Bungalows

11. MERGI CU CASH ÎN ZANZIBAR

Când pleci în Zanzibar, pregătește bani CASH. Este de preferat să pleci cu USD din care poți schimba o parte în moneda locală TZS. Plata cu cardul nu este o variantă tocmai convenabilă, deoarece se percepe comision de 5% în majoritatea locurilor iar dacă vrei să scoți bani de la bancomat, acestea se găsesc destul de rar sau poți avea surpriza să nu fie acceptat tipul de card pe care îl deții.

Magazin bauturi alcoolice intre Jambiani si Paje

12. CE NU TREBUIE SĂ IȚI LIPSEASCĂ DIN BAGAJUL DE ZANZIBAR

  • loțiune de plajă cu factor de protecție ridicat. Și când spun ridicat, mă refer la SPF 50. Nu este de glumă, soarele arde cu putere și te păcălește rapid;
  • papuci de apă care îți vor fi foarte utili la transferurile de pe plajă în barcă și invers, dacă practici snorkelling sau dacă te plimbi pe plajă în timpul refluxului;
  • spray împotriva ciupiturilor de țânțari;
  • medicamente de uz general și mai ales de stomac și indigestie;
  • vreo 2 cămăși subțiri care să te protejeze de soarele arzător mai ales cănd faci excursii cu barca;
  • o lanternă pentru plimbările pe plajă la ceas de seară sau pentru vreo pană de curent;
  • uscător de păr dacă nu poți trai fără el. Multe hoteluri nu sunt prevăzute cu uscătoare de păr.
Pe terasa de la The Fun Beach Hotel, țânțarii nu mi-au dat pace nici la primele ore ale dimineții 🤪

13. CADOURI PENTRU COPIII DIN ZANZIBAR

Dacă reușești să faci loc în bagaj și așa ar trebui, fiindcă nu ai nevoie de prea multe haine în Zanzibar, adu cu tine câteva lucruri pentru copiii de aici.

Fie că sunt rechizite, hăinuțe sau jucării, bucuria din ochii lor te va unge la suflet.

Te poți îndrepta către o scoală sau către unele case ale localnicilor, pe lângă care sigur vei zări copii alergând sau jucându-se simplu, prin țărână cu ce găsesc la îndemână.

Am făcut și noi asta la îndemnul lui Ciprian, zis și Zanzibarezul și tare fericiți am fost să putem aduce puțină bucurie în sufletele lor.

!!! Este de evitat să oferi copiilor bani sau dulciuri. Ei sunt, oricum, mult prea mulți pentru a putea să faci față și riști să dezlănțui un haos

14. ZANZIBAR NU ESTE IEFTIN

Deși viața localnicilor este precară și la primul impact cu Zanzibarul rămâi uimit de sărăcia în care trăiesc oamenii, viața de turist în Zanzibar nu este tocmai ieftină.

De la mâncare, băutură și până la suveniruri, prețurile nu sunt deloc convenabile, mai ales dacă nu știi să te orientezi, așa că cere câteva sfaturi sau informeza-te despre locuri unde se mănâncă bine la prețuri bune, locuri de unde te poți aproviziona cu băuturi răcoritoare sau alcoolice, piețe de unde poți cumpăra suveniruri sau cât ar trebui să coste un transfer dintr-o parte în alta. Și mai ales, totul se negociază, deci nu te sfii să o faci!

15. MERGI CU SUFLETUL DESCHIS ÎN ZANZIBAR!

Dacă alegi să îți petreci vacanța în Zanzibar, pornește în aventură cu sufletul deschis! Zanzibar este o țară a contrastului dintre frumusțea peisajelor care te lasă cu gura căscată și sărăcia în care trăiesc localnicii.

Copiii din Zanzibar își fac temele pe unde reușesc

Dacă vei sti să îmbrățișezi experiența zanzibareză cu siguranță te vei întoarce acasă mai bogat.

Plaja din Paje

Nu compara și nu pleca la drum cu fel și fel de așteptări, ci lasă-te purtat de tot ceea ce oferă Zanzibar : oameni săraci, dar veseli și prietenoși, case dărăpănate inconjurate de plaje cu ape turcoaz, bungalow-uri cu vedere de vis spre ocean ale căror ferestre nu au geamuri, fructe exotice cu gust nemaiîntâlnit

Banane cu gust de banane😜

și căteva ciupituri de țânțari, toate fac parte din peisajul Zanzibarez.

Plaja din Paje și văcuțele ei😁

Te aștept curând pe blog cu următorul articol despre ”Top 5 excursii și 5 plaje din Zanzibar!”

Share