Maroc, baby! 4 zile in Marrakech

Fie ca esti fascinat de cultura marocana, ca iti doresti o experienta alaturi de berberi in desertul Sahara sau vrei sa explorezi Muntii Atlas in toata splendoarea lor, orice motiv te determina sa iti organizezi calatoria in Maroc, pregateste-te sa iesi zdravan din zona de confort. Poate chiar asta iti doresti, este locul perfect!

Maroc este o tara fascinanta tocmai prin diversitatea ei : desert, mare , munti, multa culoare, arome, magarusi pe strazi inguste, tajine, tatuaje cu henna sau hammam. Te sfatuiesc sa te informezi bine inainte de plecarea in Maroc si sa urmezi itinerariul care ti se potriveste, ca sa poti explora in voie locurile care te atrag.

Am plecat cu gandul spre Maroc, pe urmele Clonei, in urma cu vreo 20 de ani, pe cand urmaream serialul la TV. Era on my bucket list de mult timp, doar asteptam momentul potrivit. Locatia tinta era de fapt Fes, cu siguranta cel mai autentic loc din Maroc, unde traditiile si obiceiurile se pastreaza cu sfintenie…dar nu a fost sa fie! Asa ca am planuit 4 zile in Marrakech si neaparat putina plaja si balaceala pentru cateva zile in Agadir. Nici asta nu a fost sa fie, ne-a plouat de ne-a zapacit:)))

Prima parte a calatoriei in Maroc, adica cele 4 zile in Marrakech au fost pline de experiente minunate, astfel ca la final ma simteam cu muult mai bogata, aveam senzatia ca am stat cel putin o saptamana.

Cazare in riad autentic sau hotel occidental?

Plecati la drum in grup mai mare, adica 8 persoane, am ales o varianta de mijloc, care sa fie pe gustul tuturor, nici prea riad, nici prea occidental, un hotel pozitionat foarte bine fata de Piata Jema El Fnaa, care imbina stilul contemporan cu cel traditional marocan, Hotel Almas.

Hotelul a fost mai mult decat satisfacator prin serviciile sale: mic dejun bogat, servicii de buna calitate, camere curate cu influente din stilul marocan, plus locatia foarte buna , 15 minute de mers pe jos pana la Jemaa El Fnaa, unde ne-am petrecut timpul aproape in fiecare seara. Si totusi, am ramas cu regretul ca nu am ales cazare intr-un riad autentic.

!!!Daca stati mai multe zile in Maroc, asigurati-va ca macar 2, 3 nopti din calatoria voastra veti locui intr-un riad. Cu siguranta merita sa lasati confortul la o parte si sa completati astfel experienta voastra marocana.

Prima zi in Marrakech a fost pentru acomodare : cazare, rezervarea celor 2 calatorii pe care urma sa le facem si seara, plimbare spre Jemaa el Fnaa, unde evident, am si luat cina.

Jemaa el Fnaa

Celebra piata sau “inima Marrakech-ului” face parte din Patrimoniul UNESCO si reprezinta, intr-adevar, un loc unic, cu freamat continuu, un loc unde te asteapta o multime de senzatii, pe care poti sa le iubesti sau nu.

Dimineata, localnicii isi instaleaza tarabele unde vand fresh-uri de fructe, condimente, frunze de menta pentru ceai si alte bunatati iar spre seara , dupa ce apune soarele, Jemaa el Fnaa prinde cu adevarat viata : comerciantii incep “vanatoarea de turisti infometati”, isi fac aparitia imblanzitorii de serpi, muzicienii berberi si localnicele care tatueaza cu henna. Desi devin agasanti in incercarea de a te convinge sa mananci de la taraba lor sau sa cumperi de la ei, cred ca face parte din peisaj si personal, am gustat si m-a bucurat experienta din piata.

!!! Aveti grija cand comandati mai ales daca sunteti un grup mai mare! Este de preferat sa cereti de pe meniu. Au tendinta de a va incarca masa de bunatati, (pe motivul va recomand eu!) si apoi nota de plata. Noi ne-am trezit cu un zero in plus in prima seara…au incercat si ei:)))

Excursie 3 Vallees cu vizita intr-un sat berber :

Am rezervat excursia 3 Valles de la o agentie locala din Marrakech ca private tour. Am putut negocia destul de bine fiind un grup mai mare si am platit in jur de 30 euro/pers. Asadar, a 2-a zi am pornit cu 2 masini spre cele 3 vai din Muntii Atlas.

Soferul nostru, Abdul, a fost foarte simpatic si comunicativ, lucru foarte important si deloc de neglijat. Si cum suntem si cel mai petrecaret grup, mereu pusi pe sotii si cu muzica dupa noi, un sofer/ghid cu glumele la el face deliciul intregii excursii.

Peisajele din parcursul celor 3 vai prin muntii Atlas sunt un scenariu de film : relieful prinde diferite forme si culori si te lasa la propriu cu gura cascata. Aerul proaspat si schimbarile de temperatura se simt tot mai tare pe masura ce altitudinea se schimba.

Un prim popas l-am facut in casa unui berber, unde am servit cel mai bun ceai de menta si am asistat la prepararea bauturii.

Este incredibil cat de modesta este viata pe care o duc : de la aspectul caselor, al hainelor si a tot ce ii inconjoara, adica natura si cam atat. Totul pare desenat in linii foarte simple si nu stiu de ce, am avut sentimentul ca locurile acelea lasa aerul sa circule, parca puteam respira mai bine si aveam o imagine mai clara in fata ochilor.

A urmat apoi o alta oprire la o cooperativa din zona, unde un grup de femei preparau ulei de argan, un proces meticulos si interesant. Aici ne-am rasfatat cu diferite creme si uleiuri esentiale din care, bineinteles am achizitionat si pentru acasa. La iesire am gustat cateva preparate din migdale si susan , care mi-au adus aminte de copilarie, cand dulciurile se rezumau la alvita pe bat sau fagure cu miere:)

Am mai poposit intr- un sat berber, un fel de Muzeul Satului de la noi unde am vizitat o casa traditionala si am vazut cum preparau painea. Sentimentul era ca cel de la tara la bunici : chirpici si piatra, pe jos pamant, toale traditionale, carpete si unelte de mestesugarit.

Desi unii dintre noi am avut contact in copilarie cu viata atat de simpla la tara, parca tot simteam uimire si imi imaginam ce impact poate avea asa o imagine pentru alte natii.

Abdul, care ne-a fost si ghid, ne-a dus apoi sa mancam intr-un loc agreat de agentia lor, asa cum se procedeaza. Aici am descoperit, amuzati, o terasa colorata intr-un tablou kitsch. pe malul unui rau. Genul acesta de terase se intalnesc peste tot in Maroc, fac parte din coloritul local.

Vizitarea celor 3 vai a fost prilej de interactiune cu obiceiuri, traditii, arta si cultura marocana si ne-a incantat ochii cu peisaje si imagini de vis.

O noapte in Zagora si drumul pana acolo

Am ales Zagora pentru ca aveam doar 2 zile la dispozitie pentru experienta noastra din desert. Adevaratul desert si adevarata experienta in desert este in Merzouga, dar despre asta v-am povestit aici.

Excursia noastra in desert nu a fost minunata, dar a avut parti frumoase si interesante. Ce vreau sa spun este ca mi-a displacut foarte tare graba cu care am parcurs toti pasii pana cand am ajuns la destinatie.

Drumul pana acolo a fost super wow! Dupa ce iesi din zona satelor berbere raspandite ici-colo incepi sa urci prin lantul Muntilor Atlas care iti schimba continuu imaginea din fata ochilor, lasandu-te mut de uimire. Popasul de la Tizi N Tichka, cel mai inalt punct din lantul Muntilor Atlas(2160 m)a fost cel mai bun prilej pentru poze.

Kasbah Ait Benhaddou – locul unde s-a filmat filmul Gladiatorul

Ait Benhaddou este un oras fortareata care mi-a placut mult de tot si pe care am regretat ca nu l-am putut explora si admira pe indelete. Eram grabiti incontinuu, trebuia sa ajungem in Zagora inainte de apus ca sa pornim pe camile prin desert. Nu mai zic ca nu ne mai ieseau selfie-urile la apus de soare daca intarziam:)))

Ait Benhaddou este inclus in patrimoniul UNESCO si a folosit ca platou de filmare pentru filme celebre ca Game of Thrones sau Gladiatorul. Filmul real din acest loc scoate la iveala o imagine rara din inima desertului inconjurata de palmieri, rauri si munti. Constructia formata din caramizi de culoare rosie serpuieste pe un drum in urcare si te poarta parca intr-o aventura.

Desi in trecut satul gazduia 98 de familii, in zilele noastre mai locuiesc aici doar 5 familii , dintre care una si-a transformat casa in traditional coffee shop. Gasiti si buticuri sau tarabe cu obiecte artizanale si bijuterii hand-made.

De la Ait Benhaddou drumul ne-a condus spre Zagora, locul unde ne asteptau berberii cu camilele ce aveau sa ne fie calauze pana la tabara din desert.

Puteti citi in continuare despre experienta unei nopti in desert articolul Zagora vs. Merzouga.

Share