Eperienta din desert/Zagora vs.Merzouga

Inainte de plecarea in Maroc citisem cate ceva despre experienta in desert, dar nu suficient incat sa realizez ca ar fi trebuit sa alocam 3 zile pentru aceasta aventura si sa alegem Merzouga.

Cand am rezervat excursia  de la agentia locala din Marrakech am inteles ca nu aveam suficient timp la dispozitie pentru Merzouga, the real dessert si am ales Zagora, care dura doar 2 zile (una pe drumul pana acolo, o noapte in desert si a 2 a zi pe drumul inapoi spre Marrakech). Banuiam ca s-ar putea sa nu fie experienta autentica pe care ne-o doream si banuiala s-a adeverit.

Cea mai tare faza : dupa ce am urcat pe camile si am pornit la drum, in loc sa o luam spre dreapta, asa cum ne asteptam, am fost condusi spre stanga, unde se afla soseaua, pe care am traversat-o calare pe camila :))); treceau si masini, evident.

Pe masura ce inaintam pe nisip, printre smocuri de iarba, ma gandeam ca nu prea este ce trebuie si tot asteptam sa devina mai rosiatic. Dunele intarziau sa apara si usor, usor noaptea se lasa peste noi. Am zarit la un moment dat lumina din tabara unde aveam sa inoptam. Dunele de nisip se mai conturasera si pareau mai evidente. Cred ca pana la rasarit am tot sperat ca o sa ma trezesc in the real dessert si m-am tot intrebat daca eram unde trebuie:) Nu eram! Trebuia sa mergem in Merzouga!

!!! Daca vrei sa traiesti experienta in mod autentic, mergi in Merzouga si aloca 3 zile pentru asta

Zagora vs. Merzouga

Daca planuiesti o vacanta in Maroc, lucrurile pot fi confuze la inceput. Iti spun din experienta mea. Desi am incercat sa ma documentez in legatura cu excursia in desert inainte de plecare, chiar si in Marrakech, la agentia locala de unde am achizitionat optionalele, tot nu am stiut prea bine in care parte a desertului trebuie sa ajung. Cuvantul cheie era :3 Days- Merzouga.

Trebuie sa ai in vedere ca: In Zagora dunele nu sunt deloc impresionante si intalesti pe alocuri suprafete cu roci, smocuri de iarba si nisip nu tocmai fin, lucru care iti poate dezamagi asteptarile. Merzouga, in schimb, te asteapta cu dune inalte de nisip fin, de culoare rosiatica. Daca ai facut, de exemplu safari in Dubai, stii despre ce vorbesc si cum ar trebui sa fie senzatia.

Poti alege Zagora Dessert daca:

  • Nu ai prea mult timp la dispozitie. Excursia dureaza 2 zile iar distanta din Marrakech pana in Zagora se parcurge in 6 ore cu masina. In Merzouga ajungi in 10 ore cu masina si excursia dureaza 3 zile;
  • Daca ai un buget redus. Excursia in Zagora costa in jur de 50 de euro fata de Merzouga, cam 85 euro;
  • Daca planuiesti sa te intorci in Marrakech;
  • Daca vrei doar sa gusti putin din atmosfera din desert si nu iti place sa iesi prea tare din zona ta de confort.

Alege Merzouga daca :

  • Vrei sa spui ca ai fost in Desertul Sahara si ai avut o experienta autentica;
  • Iti doresti sa faci Sandboarding. Acolo sunt dunele perfecte pentru asta. In Zagora nu ai unde;
  • Vrei sa iti continui drumul spre Fes si nordul Marocului, ceea ce este si de preferat decat sa irosesti timpul intorcandu-te spre Marrakech.
  • Vrei sa vizitezi Dades Gorge si sa admiri apusul soarelui pe uimitoarele Dades Valley, o experienta uimitoare, din cate am citit.

!!! Daca vrei sa explorezi Marocul in toata splendoarea lui, ideal este sa pleci dintr-un punct, Marrakech de exemplu si sa continui spre nord, in Fes. Asadar, poti alege zbor la dus spre Marrakech si retur cu decolare din Fes.

Alege oricare dintre cele 2 variante pentru :

  1. O experienta alaturi de berberi;
  2. Cerul instelat din desert;
  3. Vizita la Ait Ben Haddou;
  4. Vizita la Atlas Film Studios;
  5. Traversarea Muntilor Altas

Drumul pe camila

Drumul pe camila, desi interesant, nu este cea mai placuta senzatie, mai ales daca nimersti o varianta mai putin comoda. Berberii sunt cei care aleg pe care dintre camile te urci, in functie de greutatea ta si de dimensiunile ei. La dus am mers foarte bine si imi era tare draga camila mea. La intors, insa, nu am mai avut acelasi noroc si parcursul drumului a fost cam chinuitor. Daca ai loc in bagaj pune si o patura moale. In caz de nevoie o poti aseza sub tine pentru mai mult confort.

Ce haine sa porti in desert?

Am citit multe articole in legatura cu pregatirea bagajului pentru experienta asta si am fost destul de pregatiti. La plecarea calare pe camila este indicat sa porti pantalon lung, lejer si bluza sau camasa cu maneca lunga pentru a te proteja de soare sau de vant. Pe cap, evident, esarfa pe care sa o poti infasura si dupa gat asa cum poarta berberii. Le poti cere ajutorul daca nu te descurci. Iti va fi utila, ca sa nu mai spun ca vei fi din peisaj.

In bagaj trebuie neaparat sa mai pui: geaca, leggings, o pereche de pantaloni de pus peste leggings, bluza basic, hanorac, sosete groase, fes si o lanterna. Noaptea temperatura scade brusc si este bine sa fii pregatit. Corturile in care am dormit noi aveau saltele confortabile si paturi groase pentru invelit si totusi ne-am trezit cu nasul inghetat.

!!!Incearca sa alegi articole de imbracaminte care tin de cald si nu sunt foarte voluminoase. Poti da o tura pe la Decathlon pentru asta

Cum am petrecut in tabara?

Seara petrecuta in tabara mi s-a parut o experienta frumoasa: cerul senin care lasa stelele la vedere, linistea, nisipul fin. Dupa ce ne-am instalat in corturi am fost invitati sa luam cina alaturi de ceilalti turisti de diferite nationalitati. Am gustat nelipsitele humus, couscous si alte bunatati. Mai tarziu, focul de tabara pregatit de berberi a fost prilej de relaxare si socializare pana cand oboseala ne-a rapus.

Rasaritul din desert

A 2- a zi de dimineata ne-am trezit entuziasmati pentru a admira cel mai frumos rasarit. A fost momentul maxim al aventurii din desert. Zgribuliti de frig ne-am indreptat spre cea mai inalta duna de nisip din apropiere pentru a admira spectacolul de lumina : aparitia soarelui a colorat cerul in diferite nuante de foc lasand umbrele noastre sa cada pe nisip.

Drumul de intoarcere spre Marrakech

Pe drumul de intoarcere in Marrakech am mai facut o oprire in Ourzazate la Atlas Film Studios, locatie folosita pentru filmarile din Gladiatorul, Mumia, Razboiul stelelor sau Alexandru cel Mare. Atlas Film Studios a fost deschis in 1983 de antreprenorul marocan Mohamed Belghmi si este declarat cel mai mare studio de film din lume dupa suprafata sa.

Share