Știu că prima întrebare pe care ți-o pui atunci când vezi pozele unora din locații exotice este : ” Cât o fi cheltuit omul ăsta ca să ajungă aici?” Așa că am hotărât să încep seria poveștilor despre Zanzibar cu un buget de călătorie care, evident, poate fi relativ în funcție de preferințe în ceea ce privește cazarea, locurile în care mănânci, tipul de distracție ales.
Sunt genul de călător de mijloc, aș spune. Nu mă cazez la hosteluri cu baie comună, dar nici în hoteluri de lux cu sute de euro pe noapte, nu aleg cel mai incomod zbor doar ca să obțin cel mai bun preț, dar nici bilete de avion Premium, iar când vine vorba despre alegerile din meniu, mă simt la fel de bine să aleg Street Food sau vreun restaurant drăguț cu view. În concluzie, îmi place să gust cam din toate, așa că încerc întotdeauna să diversific și să am parte de cât mai multe experiențe atunci când călătoresc.
Punctul de plecare atunci când alegi destinații îndepărtate este, clar, biletul de avion, al cărui preț îți poate influența semnificativ bugetul de călătorie. Este bine să cauți intotdeauna biletul de avion cu aproximativ 3 luni înainte și să vânezi eventuale oferte ale companiilor aeriene. Eu pornesc întotdeauna căutarile de pe MOMONDO și aleg să rezerv direct de pe site-ul companiei aeriene alese, pentru a evita eventuale neplăceri. Flexibilitatea datelor este de asemenea un punct important în a obține un preț bun. De când cu pandemia, nesiguranța nu prea ne mai permite să facem rezervări din timp și, deși de data aceasta am rezervat doar cu 3 săptămâni înainte de plecare, flexibilitatea datelor ne-a permis să găsim un preț ok cu compania QATAR AIRWAYS, 665 euro bilet dus-întors/de persoană.
Mai mult, Qatar nu cerea Test Covid pentru zborul către Tanzania la momentul respectiv. Situația s-a schimbat, însă, chiar în ziua plecării noastre spre Zanzibar, așa că am fost nevoiți să facem testul la întoarcere.
În ceea ce privește cazările, Zanzibar mi se pare destul de ofertant, în sensul că gasești destule unități de cazare interesante la prețuri ok, de la bungalow-uri pe plajă, la resorturi luxoase în zone mai izolate. De obicei, împărțim vacanțele în 2, 3 unități de cazare, pentru a diversifica, ceea ce am făcut și aici. Am ales 3 nopți în Pingwe, cu cazare într-un fel de bungalow-uri la câțiva pași de plajă și culmea, ne-am trezit chiar lângă celebrul restaurant pe apă The Rock. Shanuo Beach Bungalows din Pingwe a costat 140 de euro/ camera, 3 nopți cu mic dejun inclus.
Pentru cealaltă cazare, am ales Fun Beach Hotel din Jambiani, pentru 510 euro/camera, 6 nopți cu mic dejun. Piscina hotelului are vedere directă spre plajă și ocean, și se întinde de-a lungul bungalow-urilor, un maxim răsfăț. Pentru zilele de relaxare, în care nu am mers în excursii a fost senzațională!
Am ales de multe ori în calatoriile mele excursii de la colțul străzii și stiu că poți obține astfel prețuri cât mai mici. Se găsesc și în Zanzibar. Te trag de mânecâ pretutindeni și au, într-adevăr, prețuri mici. Calitatea serviciilor poate fi îndoielnică, așa că am ales un pachet de 5 excursii și transferuri incluse la prețul de 180 euro/de persoană de la ZANZIBAREZUL, cu care am pus totul la punct chiar din țară, înaintea plecării și pe care il recomand cu căldură pentru modul eficient în care organizează totul, pentru excelenta comunicare și pentru răspunsurile la toate întrebările noastre, Despre Zanzibarezul și Ananda Villa pe care o administreaza voi scrie într-un articol viitor.
Am mai cheltuit 67 euro/pers pe testul Covid pentru întoarcere, 16 euro pe o cartela cu 20 de GB de internet, luată chiar din aeroport, care mi-a fost foarte utilă pentru comunicarea cu cei de acasă și din care am consumat doar 6 GB.
În ceea ce privește banii de buzunar : transport, mâncare, băuturi, suveniruri și alte plăceri, este clar că se cheltuie diferit, de la om la om. Noi am cheltuit 400 euro/ persoană pe toate acestea. Prețurile la mâncare diferă mult, în funcție de locul ales. Am mâncat Street Food cu 2, 3 euro, la un fel de taverne locale cu 4,5 euro și ne-am rasfățat la vreo 2 restaurante cu view, gen The Rock, cu 20 euro.
Băuturile au și ele prețuri și prețuri în funcție de locație : bere de la 1,5 euro la 3 euro, cocktails între 3 euro și 5 euro.
Despre suveniruri, ce să spun?! Nu ai mare lucru de cumpărat. În general materialele din care sunt confecționate hainele de la tarabe sunt de proastă calitate. Poate merită o esarfă cu imprimeu tradițional, un tablou viu colorat cu temă locală sau vreo statuetă lucrată manual.
Oricum, prețurile cerute de localnici sunt exagerat de mari și trebuie negociat mult, obositor de mult aș spune, așa că nu a fost tocmai o plăcere să cumpărăm cîte ceva. Treaba cu negociatul se practică peste tot pe stradă, fie că este vorba de suveniruri, transferuri, mâncare sau băuturi, așa că nu ezitați să obțineți prețul corect! Pentru cheltuielile de pe stradă este mai bine să folosiți moneda locală Silingul Tanzanian TZS. În rest, se mai poate plăti in dolari americani, cu care ar trebui să plecati din țară și din care puteți schimba o parte în moneda locală chiar în aeroport.
Prețurile din Zanzibar nu sunt deloc mici, comparând cu Thailanda, de exemplu. Recomand alocarea unui buget/zi care te va ajuta să gestionezi mai bine cheltuielile. Astfel, vei stii ce alegeri să faci fără să cheltui extra a ceea ce ți-ai propus.
Așadar, 9 zile în Zanzibar ne-au costat 1473 euro/persoană. Sunt convinsă că se poate cheltui și mai puțin, dar și mult mai mult, depinde ce fel de călător ești.
Ai nevoie de mai multe informații despre prețuri și ce alegeri să faci în Zanzibar? Lasă-mi un mesaj să povestim!
Super tare blogul și cu multe informații interesante. Felicitari! Tare mult îmi doresc să ajung și eu acolo într-o zi……
Multumesc pentru aprecieri! Ma bucur ca iti place! Sper sa iti indeplinesti visul cat mai curand!Poti alege Zanzibar off-season, cum ar fi luna septembrie, cand preturile sunt mai mici.