Calatorii scurte pe timpul Pandemiei. 24 h de Sighisoara si imprejurimi.

De la inceputul anului ne adaptam unor forme de izolare si incertitudine : zboruri anulate, vacante amanate, imposibilitatea de a mai visa si de a planui pe termen lung.

Izolarea la domiciliu in speranta ca vom mai putea calatori candva nu mi se pare o solutie. Am incercat-o pe barba mea pret de cateva luni si nu mi-a adus decat frustrare si ganduri negre. Asa ca am hotarat sa profit de ce imi este la indemana si sa organizez mici escapade nu foarte departe de casa, cu un buget de bun simt, dar care sa imi ofere experiente noi, vizitarea unor locatii pe care nu le-am mai vazut si placerea de a ma intoarce cu drag acasa.

Nu am vrut sa ma mai impiedice nimic: nici faptul ca s-au inchis restaurantele(se gasesc variante), nici frigul de afara (ca ce bine era intr-o tara exotica pe vremea asta), nici ca este pustiu(sunt turisti destui peste tot), nici lipsa banilor(prioritizarea bugetului de weekend este realizabila daca iti doresti cu adevarat).

Iata avantajele acestei perioade de pandemie : preturile mult reduse la unitatile de cazare , disponibilitatea lor, bugetul redus considerabil daca nu mai calci din restaurant in restaurant si te aprovizionezi de la supermarket sau comanzi o pizza in camera. Poti alege si varianta Staycation, care este si mai usor de abordat: cateva ore dintr-o zi pentru a vizita un obiectiv turistic din apropierea locatiei tale.

A mentine pe cat posibil normalitatea in perioada aceasta de grele incercari este un MUST din punctul meu de vedere. Anularea tuturor placerilor noastre si izolarea ne afecteaza atat pe noi, cat si pe copiii nostri.

Sighisoara in 24 de ore

Am planuit plecarea la Sighisoara cu doar 2 zile inainte. Uneori este mai bine sa nu gandesti de 10 ori. Sigur gasesti cateva impedimente sa te tina pe loc. Oferte de cazare am gasit din plin, cu disponibilitate in locatii foarte bune si tarife reduse.

Hotel Villa Franca

Villa Franca

La doar 2 minute de mers pe jos de Piata Cetatatii Sighisoara se afla Villa Franca, unde am ales sa ne cazam pentru o noapte. Rezervarea am facut-o pe Booking.com, la pretul de 166 lei, pentru o camera dubla cu pat baldachin.

Villa Franca are o pozitie foarte buna, aproape de toate punctele de interes din Sighisoara. La cativa pasi distanta ai acces la terase incalzite, supermarket, Piata Cetatii si atractiile ei.

Ca si unitate de cazare, pensiunea mentine un aer medieval, cu finisaje din lemn si accesorii decorative care te trimit cu gandul la povestile de demult.

Sighisoara, cea mai bine conservata cetate din Transilvania, a devenit patrimoniu mondial UNESCO in 1999 si impresioneaza tocmai prin farmecul sau medieval : arhitectura, culorile cladirilor, artizanii si buticurile cu suveniruri, muscatele de la ferestre, toate creeaza un ansamblu de poveste in care te simti partas.

Ce vizitezi in Sighisoara

Piata Cetatii formeaza un nucleu unde intalnesti toate punctele turistice de maxim interes. Aleile pietonale te poarta in sus si in jos ca intr-un basm si te lasa sa descoperi cate un coltisor minunat. In zilele noastre, Piata Cetatii gazduieste diverse festivaluri si targuri, cel mai renumit fiind Sighisoara Medievala. Te poti caza chiar aici, in interiorul ei, la una dintre pensiunile care arata grozav.

Turnul cu Ceas reprezinta emblema Sighisoarei si este impresionant prin structura si inaltimea sa de 64 metri, distribuita pe 5 nivele. El marcheaza intrarea in cetate, avand rol de protectie a acesteia in trecut.

Casa Vlad Dracul care dateaza din secolele XIV- XV, in care a trait principele Vlad Dracul, tatal domnitorului Vlad Tepes.

Scara Scolarilor sau Scara acoperita creata pentru a facilita accesul elevilor la Scoala Germana. Astazi, aceasta este decorata pe interior cu picturi si desene realizate de copii.

Fiecare constructie din interiorul Cetatii Sighisoara este prilej de a povesti. Poti admira Biserica Dominicana sau Biserica din deal, celelalte turnuri : al Zidarilor, al Dulgherilor, al Cojocarilor… si te poti bucura de frumoasa panorama a orasului care dainuieste de jur imprejur.

La Sighisoara imaginile te poarta in trecut ca intr-o calatorie medievala. O lectie de istorie, momente de romantism sau prilejul de a surprinde cele mai frumoase fotografii devin motive inspirationale sa te indrepti catre acest oras.

Nu uita sa treci pe la fereastra cu Langos delicioase( noi am servit cate una in loc de mic dejun), sa cumperi un suvenir de la buticurile uimitoare ale artizanilor, sau sa faci un tur al orasului cu trenuletul care stationeaza in centrul Pietei.

A doua zi, dupa micul nostru dejun cu continut de Langos si un capuccino la una dintre terase, am pornit spre Cris, la 17 km distanta fata de Sighisoara, pentru a vizita Castelul Bethlen.

Drumul pana la castel a fost impresionant : peisaje in culorile toamnei se desfasurau ca intr-un tablou , confruntandu-se cu albul zapezii de pe varfurile muntilor.

Am descoperit Castelul Bethlen in plin proces de reconditionare, dar farmecul sau era tot acolo, autentic si impunator. La intrare, ne-a intampinat un domn cu o alura medievala, caruia i-am achitat taxa de intrare de 10 lei si care ne-a povestit cate ceva, desi nu vorbea foarte bine romaneste.

Castelul a fost construit intre sec. XIV-XVIII, in stil renascentist, devenind resedinta fortificata a familiei nobile cu acelasi nume.

Cetatea Rupea

Cetatea Rupea se iveste pe drumul european E60 inspre sau dinspre Sighisoara. Nu ai cum sa ratezi pozitia sa dominatoare.Trebuie doar sa te abati putin din calea ta si merita sa ajungi acolo sus sa admiri cele 11 ha cu ziduri, turnuri si curti interioare, una dintre cele mai vechi fortificatii de pe teritoriul tarii noastre.

Cetatea, ridicata pe Dealul Cohalmului, ofera imagini demne de film si o panorama impresionanta de jur imprejur. Aici se simte parfum de istorie, bun prilej de a calatori alaturi de copii si a le povesti despre strabuni si modalitatile lor de supravietuire.

Sighisoara m-a primit cu inima goala si m-a trimis acasa implinita si bogata. Am vizitat un loc nou, am redescoperit placerea de a calatori, chiar si pe termen scurt, am invins frigul cu care nu sunt deloc in relatii bune, am facut poze minunate, am locuit pentru o noapte intr-o locatie de poveste si m-am incarcat cu foarte multa energie pozitiva.

Ai face o vizita la Sighisoara?

Daca ai nevoie de informatii suplimetare, lasa-mi un comment!

Share