- NISA, IARNA SAU VARA ?
- FRENCH RIVIERA PASS
- CE POȚI FACE LA NISA 3 ZILE ?
- TRANSPORTUL ÎN COMUN DIN NISA
- BUGET DE CALATORIE
Nisa, iarna sau vara ?
Nu am considerat niciodată Nisa o opțiune de city break. Se apropia ziua mea de naștere și căutam un loc drăguț în țară, unde să petrec 2, 3 zile cu fetele mele, iar o prietenă mi-a sugerat să merg la Nisa, motivând că este o bună alegere pentru luna decembrie, când orașul este frumos împodobit și clima destul de blândă. Astfel, m-am apucat de cercetări și fiecare paragraf citit pe net m-a entuziasmat din ce în ce mai tare. Ofertele biletelor de avion de la Wizzair au ”bătut” din nou costul motorinei pentru a ajunge într-o locație dorită din țara noastră, valabil și pentru costul cazării din Nisa, într-un apartament rezervat pe Airbnb, aproape de inima orașului.
Deși vara oferă mai multe variante de distracție în Nisa, incluzând mersul la plajă, croaziere, am descoperit destule variante încântătoare pentru a ne petrece timpul, ba pot spune că ne-ar mai fi trebuit 1, 2 zile pentru a reuși să parcurgem tot ce ne-am propus. Clima blândă, 10 – 15 grade si soarele mereu prezent ne-au permis să explorăm la pas, de dimineață până seara. Iar luna decembrie, în care am călătorit spre Nisa, ne-a bucurat cu piețe de Crăciun, paradă și atmosferă de sărbătoare.
French Riviera Pass
Am tot citit despre varianta aceasta înainte să plec și nu eram sigură dacă rentează sau nu. French Riviera Pass este un card care îți oferă posibilitatea să descoperi atracțiile din Nisa economisind bani. Poti achiziționa French Riviera Pass pentru 24 de ore, 48 de ore sau 72 de ore. Ai o lista cu obiectivele unde poti intra sau de care poti beneficia gratuit si chiar poti face un calcul cat ai economisi bifând cele dorite. Se poate cumpăra French Riviera Pass cu transport inclus sau fără. Noi am ales fără si am concluzionat că ar fi rentat să avem și transport, întrucat am circulat foarte mult cu tramvaiul local. În concluzie, ca să fie rentabil, ar trebui să va calculați foarte bine timpul și dacă puteți parcurge tot ce v-ati propus. De luat în calcul, dacă aveți copii mici cu voi și asta vă va schimba uneori planurile. În cazul meu, cardul cumpărat pentru fetița mea de 8 ani nu și-a justificat valoarea, ea având oricum reduceri la majoritatea intrărilor obiectivelor turistice. Am remarcat, totodată, că acest card rentează și mai bine în perioada caldă, cînd îl poți folosi și pentru croaziere sau alte activități în aer liber.
Poți achiziționa și culege informații despre French Riviera Pass aici. Am găsit un singur centru în Nisa unde se vindeau și care era închis în weekend.
Ce poți face la Nisa 3 zile :
I. Obiective din Nisa :
Pentru activitățile noastre din Nisa și împrejurimi am ales câteva potrivite lunii decembrie și micilor mele partenere călătoare, așa că am exclus muzee greoaie sau locații neinteresante pentru ele.
- Piața de Crăciun
Dacă vizitați Nisa în luna decembrie, este musai să mergeți și spre piața de Crăciun, unde vă puteți bucura de luminițele încântătoare, servind Biere de Noel sau un vin fiert . Piața de Crăciun se desfașoară de obicei în Place Massena, spre care, ghid vă va fi roata frumos luminată. Chiar la sosirea noastră în Nisa, în timp ce căutam traseul spre cazare, am dat în mod surprinzător și peste parada lui Moș Crăciun în plină desfășurare, o încântare maximă.
2. Promenade des Anglais
Din Place Massena veți ajunge cu ușurință spre Promenade des Anglais, unde se desfășoară faleza din Nisa, pe coasta Mediteranei, cu o lungime de aproximativ 7 km. Puteți merge aici la apus, iar dacă ați optat pentru French Riviera Pass, savurați un cocktail gratuit la Hard Rock Caffee. Noi am profitat de această opțiune alături de un platou imens cu nachos și a fost un mod plăcut de a ne încheia activitățile din ziua respectivă.
3. Nice Le Grand Tour
Inclus în French Riviera Pass este si bus-ul descoperit Nice Le Grand Tour, care are un preț măricel altfel și de care este păcat să nu profitați. Ca în orice alt oraș european, autobuzul de tip Hopp On – Hopp Off vă va purta spre obiectivele turistice de maxim interes, unde veți putea coborî și apoi să vă urcați în următorul. Cu un astfel de tur, vă asigurați că nu veți rata puncte de atracție ce merită văzute.
4. Allianz Riviera
Dacă sunteți pasionați de fotbal, încercați să participați la un meci pe Allianz Riviera, stadionul multisportiv fondat intre 2011- 2013, pentru care aveți bilet inclus cu French Riviera Pass.
5. Vieille Ville
Dacă iți place să străbați străzile orașelor prin care mergi, parcurge la pas Vieille Ville din Nisa, unde străduțele înguste te vor purta cu gândul spre Roma Antică. Orașul vechi începe de pe Colline du Château și cuprinde Place Massena și cartierul Jardin Albert sau Promenade du Paillon. In Vieille Ville puteți vizita Piața de flori din Nisa.
II. Eze
Nu poți rata Eze dacă mergi la Nisa! A fost locul care nouă ne-a plăcut cel mai mult. Maxim încântate că ne vom crea propriul parfum la una dintre cele două parfumerii celebre din Eze și că vom admira Coasta de Azur de pe colinele Grădinei Exotice, am pornit la prima oră a dimineții spre Eze cu autobuzul 82.
Accesul din Nisa spre Eze se face foarte ușor cu trenul sau cu autobuzul. Vă recomand autobuzul pentru a putea admira priveliștea minunată. Cu doar 1,5 euro ajungi la Eze în maxim 30 de minute. Autobuzul se opreste fix în centrul orășelului, de unde poți urca pe jos spre Jardin Exotique și la fel de ușor poți ajunge la una dintre cele 2 parfumerii, Fragonard sau Galimard.
- Parfumeria Galimard
La ambele fabrici de parfumuri poți folosi French Riviera Pass pentru a vizita și a-ți crea propriul parfum într-o mică doză, din aromele puse la dispoziție de doamnele de acolo. La Fragonard trebuie făcută programare din timp, așa că am ales Garimald, unde accesul a fost mai facil. Am vizitat micul muzeu, apoi ne-am încântat năsucurile cu esențele din magazin, am cumpărat cîteva suveniruri și ne-am cerut dreptul inclus în French Riviera Pass, acela de a ne realiza propriile parfumuri. Ușor plictisită, doamna de la parfumerie ne-a pus la dispoziție cele necesare și noi ne-am lăsat, încântate, pradă creatiei. A fost un proces deloc complicat, dar foarte plăcut pentru noi.
2. Le Jardin Exotique
La câțiva pași de centrul din Eze se află locul din care poți ajunge la Grădina exotică . Ghidat de indicatoare, drumul de la intrare se parcurge prin urcare și este o încântare. Pe alei înguste, printre buticuri cu suveniruri și arome locale, cum ar fi cea de mandarine, străbați treaptă cu treaptă traseul până la intrarea Gradinii exotice.
De acolo începe minunăția, panorama Coastei de Azur care se zarește printre multiplele feluri de cactuși. Sus te poți relaxa pe un platou ce iți oferă priveliște la 360 de grade. Intrarea la Jardin Exotique este gratuită cu French Riviera Pass.
III. Monaco
Am știut clar că îmi doresc să ajung la Monaco dacă merg la Nisa. Obiectivele noastre principale din Monaco erau Muzeul Oceanografic, Muzeul de mașini și Piața de Crăciun. Dincolo De Eze, pe același traseu se regăsește Monaco. Am ales din nou autobuzul 82 iar la întoarcere trenul.
Ajunse la Monaco, ne-am simțit cumva pe altă planetă. Totul se desfășura printre coline, totul era terasat, cu lifturi exterioare care te duceau la un alt nivel. La ieșirea mea din zona de confort a participat și oprirea datelor mobile roaming, fără de care…adio Google Maps și orientarea mea. Așa că ne-am ghidat după indicatoare și mai ales întrebând localnicii cum ajungem în locurile dorite.
!!!Monaco nu se află în U.E. , așa că nu vă bazați pe datele mobile roaming, pentru care veți fi taxați extra cu cel puțin 50 euro.
- Oceanografic Monaco
Fondat în 1910 de Prințul Albert I, Acvariul din Monaco este unul dintre cele mai vechi din lume. Acvariul găzduiește o gamă variată de pești, o încăpere unde se imită Aurora boreală și un muzeu al navigației, oferind încântare vizitatorilor care îi trec pragul.
Nouă ne-a plăcut foarte mult și considerăm că merită pe deplin vizitat. Intrarea este inclusă în French Riviera Pass, singurul obiectiv din Monaco trecut pe listă.
2. Piața de Crăciun Monaco.
În Piața de Crăciun din Monaco intrarea a fost liberă. Mai departe, am descoperit diferite atracții : pârtie de săniuș, carusel, magazine de suveniruri, tarabe cu delicatese locale.
Acolo am și servit prânzul, sub soarele blând și câteva grade bune cu plus.
Ne-am îndreptat apoi spre punctul nostru de neratat, Le Musee de Voitures.
2. La Collectiom Automobiles de S.A.S. le Prince de Monaco a fost un must see de asemenea.
Aflată lângă Portul Hercule, la câțiva pași de circuitul Formula 1, expoziția se desfășoară pe o suprfață de 3500 mp și cuprinde o colecție cu 70 de mașini de curse participante la Raliul de la Monte Carlo și Formula 1 de la Monaco. Intraea costa 10 euro/persoană.
În magazinul de suveniruri am întâlnit și o doamnă vânzatoare româncă, ce ne-a ajutat să găsim drumul spre gară, de unde am luat trenul înapoi spre Nisa.
Transportul în comun din Nisa
Transportul în comun din Nisa este extrem de bine pus la punct. Ne-a plăcut foarte mult să circulăm cu tramvaiul local, un fel de metrou la suprafață, care costa 1, 5 euro călătoria. Este o variantă foarte rapidă și sigură, care îți iese în cale la tot pasul. Tramvaiul circula pe linia albastră și linia roșie și este varianta perfectă pentru transferul de la și înspre aeroport.
Buget de călătorie Nisa :
Bilete de avion cu compania Wizzair : 26 de euro dus-întors/persoană cumpărate cu 3 săptămâni înainte de călătorie;
Cazare apartament Airbnb cu capacitate de 4 persoane : 220 euro/3 nopți;
Carduri French Riviera Pass : 40 euro/persoană;
Transport în comun: aprox. 20 euro/persoană;
Mîncare, suveniruri : aprox. 100 euro/persoană.
Total : 241 euro/ persoană
Vă recomand Nisa ca destinație de city break. Eu nu am crezut în ea, până când nu mi-a fost recomandată cu tărie. Clima este blândă și iarna, iar luna decembrie aduce un plus de magie. De asemenea, este o destinație în care am plecat cu încredere, împreună cu o prietenă și 2 copii. M-am simțit safe pe tot parcursul călătoriei. Localnicii ne-au răspuns cu zâmbetul pe buze la fiecare întrebare, așa că nu mi s-a părut nimic greoi pentru un city break cu copiii.
Mulțumesc Adelina pentru recomandări!
Mulțumesc Vivi că ai fost alături de noi în această mică aventură!